Followers

Apr 19, 2008

Perpaduan Melayu: Mengapa Sekarang?

Isu perpaduan Melayu, apa benarkah Melayu berpecah atau orang Melayu sendiri tidak pernah ambil peduli atau dipedulikan sebelum ini?

Kenapa, apabila 5% "swing' undi mereka kepada parti yang lain, maka isu ini ditimbulkan?

Kenapa, semasa mereka yang berlambang keris ini, semasa berkuasa, hanya mementingkan perut dan bawah perut mereka sendiri, sedangkan rakyat - orang Melayu amnya, majoriti masih ditakuk lama?

Kenapa, semasa mereka yang berlambangkan keris, semasa berkuasa, menarik balik kelebihan subsidi Makanan UiTM, sehingga pelajar di situ terpaksa membeli makanan sendiri, atau kenapa ada ura-ura yuran pengajian UiTM akan dimansuhkan subsidinya dan semua bayaran adalah sama seperti lain-lain Universiti (akan dilaksana selepas PRU12..hmm)- dalam masa yang sama mengatakan kononnya UiTM adalaah benteng terakhir umat Melayu? sedangkan kita tahu pelajar UiTM yang majoritinya masih dihuni oleh mereka yang belum mampu...berhutanglah lagi dengan PTPTN, lulus dan kerja belum tentu...hidup dikunci dengan hutang sahaja, kalau ingin belajar sepanjang hayat..hutang pun sepanjang hayat

Kenapa, tiada biasiswa atau bantuan untuk orang-orang miskin tapi layak melanjutkan pelajaran yang umumnya orang Melayu?

Kenapa majoriti pemimpin keris itu dapat menggunakan kereta mewah - Harrier, Mercedez dan BMW, sedangkan rakyat marhaen hanya berodakan dua tayar atau kereta proton sahaja, apa besar sangatkah gaji seorang ADUN, Ahli Parlimen dan Senator?

adakah kerana mereka memimpin, maka mereka layak kepada semua kantung dan tabung-tabung kerajaan?, sedangkan rakyat diminta bekerja dua atau tiga jawatan dalam sehari (part-time job) hanya untuk membeli susu dan beras yang kini melambung tinggi

Atau, kenapa wang royalti PETRONAS diganti dengan wang ehsan (minta sedekah) kerana Melayu memang miskin, semasa keris itu memerintah? atau duit diguna untuk membina masjid yang tidak boleh solat jumaat di dalamnya....hmm, baik jadi surau aje :)

Pemimpin keris yang ketakutan terlepas jawatan, kuasa, wang dan nafsu yang tidak pernah cukup, kini ingin berbicara tentang perpaduan Melayu

Dunia ..dunia... penuh penipuan, dan penipuan terkini ialah atas nama perpaduan melayu

itu baru 5% "swing", kalau lebih? bagaimana agaknya

tunggulah pulak bila inflasi dan kelembapan ekonomi melanda negara....perpaduan Melayu konon

No comments: